När du tog jaktlicens fick du lära dig om olika jaktgevär och naturligtvis hur du använder dem. Men du fick också lära dig allt om hur djuren beter sig, deras olika läten, hur deras spår ser ut och hur du undviker att de känner din doft.  Att bli ett med naturen utgör grunden för att bli en riktigt bra jägare. En jägare som inte visar intresse för hur naturen fungerar kommer aldrig att lyckas särskilt bra.

Jakt är så mycket mer än att bara skjuta och släpa hem en massa troféer. Det diskuteras sällan hur miljövänligt det är att jaga och skjuta sitt eget kött. Det är ekologiskt, bidrar till bättre viltvård, bidrar till eftersök och är ett naturligt sätt att producera kött för konsumtion. Och för att verkligen lyckas med jakten är det viktigt att du har intresse för hur naturen fungerar. Jakt är ingen kamp mot djuren utan ett komplext arbete tillsammans med naturen. I Sverige får blivande jägare väldigt bra utbildning som ger den bredden som man behöver som jägare, och det finns ju en anledning till att många nya jägare bara sitter med och observerar under många jakter innan de ens försöker skjuta på något. Man måste lyssna, titta, dofta och känna i hela kroppen hur djuren rör sig för att förstå hur de tänker. Det är det som skiljer en bra jägare från en dålig. Läs mer om hur du lyckas med jakten på Jägarnas Riksförbund.

Att jaga innebär också en stark gemenskap med andra jägare. När du jagar är du en del av ett lag, och det är ni tillsammans som ska se till att jakten blir lyckad. Att ingå i ett jaktlag betyder också att du har ansvar för andra människor och för deras säkerhet. Att kommunicera är a och o, och det är därför man tillexempel ska kommunicera hela tiden om vad som sker. Se till att använda din jaktradio så fort du har information som de andra behöver få ta del av. Eftersom man ofta sitter långt ifrån varandra i jakttornen är det superviktigt att alla är med på vad som händer och får veta hur djuren rör sig runtomkring.

Som jägare är det viktigaste att man har respekt för djuren och naturen, och att man faktiskt strävar efter att förstå dem bättre. Det är först då du kommer att bli en riktigt bra jägare. Om du behöver inspiration rekommenderas Svt:s succéserie På jakt med Lotta och Leif. Inhwan Svensson som är Leif GW Perssons yrkesjägare är en förebild för alla jägare. Han just ett med naturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *