När man pratar om storvilt brukar man prata om The Big 5, eller de fem stora som det heter på svenska. Man syftar då på fem av de stora vilt som lever på Afrikas savann, och det är leopard, lejon, afrikansk buffel, noshörning och sist men absolut inte minst, elefanten. Dessa fem brukade jagas under storviltsjakt men är idag utrotningshotade och därför skyddade. Man brukar också säga att det finns ”De stora Fem” i Sverige. Vilka de är ska vi här berätta!

Björn

Björnen sover, björnen sover… ja det gör den faktiskt en väldigt stor del av året. Brunbjörnen är den största i uppställningen av våra stora rovdjur i Sverige, och det är ett väldigt mytomspunnet och omtalat djur som alla känner till. Björnen har kapaciteten att ta död på en människa på några snabba sekunder, men de är skygga och undviker helst möten med människor om den kan. Om den attackerar handlar det oftast om att de känner sig hotad eller trängd, eller om den är jagad av en hund eller liknande.

Varg

Vargen är också ett väldigt mytomspunnet och spännande djur som har en stark position i våra skogar, men det är också ett djur som får stå ut med väldigt mycket och vargen förföljs och beskyddas av människor. Om du ber en människa uttala sig om vargen kommer denne garanterat att ha en åsikt, antingen positiv eller negativ. Det finns många som helst vill bli av med vargen eftersom de kan skada bruksdjur och liknande, medan andra ser värdet i att bevara vargen och den svenska vargstammen. Vargens ylande är ett läte som många känner igenom och vargen finns med i många sägner och historier. Ett välkänt rovdjur med ett rykte.

Lodjur

Ett väldigt skyggt djur och det enda stora kattdjuret vi har i Sverige. Lodjuret är faktiskt ganska vanligt i våra skogar, men eftersom det är så skyggt och bra på att dölja sin närvaro så ser vi dem inte särskilt ofta. Få människor har fått se en lo i verkliga livet, och det är en häftig upplevelse att få lägga sina ögon på det mäktiga kattdjuret. De kan fälla rådjur med enkelhet och de äter också renar, skogsfåglar och harar. En smidig och dödlig jägare som stryker förbi i skuggorna.

Järv

Järven är inte fullt så stor som de andra djuren, och vi vet mindre om järven och dess levnadsvanor än de andra djuren. Järven får inte jagas eftersom den räknas som en skyddad art, och de finns mest där det också finns renstammar, och flest järvar finns det i Norrbotten.

Människan

Ja, faktum är att det femte stora rovdjuret i Sverige är människan. Ofta tänker vi inte på oss själva som ett djur, men faktum är att vi är världens farligaste rovdjur. Och vi är inte bara förliga för alla andra djur här på planeten., vi är även det djur som är farligast för andra människor. Om man har det i åtanke kanske man kan försöka leva ett liv där man inte utsätter andra för faror.