Att ge sig ut i skogen och jaga är både rogivande och roligt. Man får tid för sig själv, och med naturen. Det handlar egentligen inte om att skjuta djur, utan det är själva jakten som är spännande. Om man sedan lyckas, är det mer av en bonus. Något det dock inte pratas om speciellt mycket, är faran för djuren – och då menar vi inte de djur som ska skjutas, utan de djur som vi har med oss på jakten. Självklart handlar det om ens jakthund! Hunden är ofta ordentligt upplärd, och den trivs säkerligen lika bra på jakten som du själv gör. Skillnaden är att hunden inte har lika lätt att försvara sig om det skulle hända någonting. Han har inget gevär, han har inte samma förmåga att skilja god från ond. Det kan verkligen bli otroligt fel, och det är hemskt när det händer. För det är som folk säger, hunden är människans bästa vän, och jakthunden kanske den absolut bästa. Om det skulle hända din hund någonting under jakten är det otroligt att snarast möjligt kontakta din veterinär, eller en djurklinik för att få snabb hjälp. Klicka här för att komma till en som rekommenderas, om man bor i närheten.

Hund dog av örnattack

I en artikel från Ulricehamns Tidning, kan man läsa om en jakthund som blev ordentligt skadad vid jakt. Det var i januari som rådjursjakten var igång. En man vid namn Aron var ute med sitt jaktlag, med sig hade han sin hund – en tax. Taxens huvuduppgift är att driva, och när han drivit i ungefär en timma när han började skälla. Strax därpå hörde man hunden skrika. Aron frågade sin pappa, som också var med och jagade, via radion vad som hänt. Pappan berättade att de var en väldigt stor fågel i närheten, att de kanske var den. Tillslut fick Aron tag på sin hund, och tog med honom hem. Hunden verkade först som vanligt, men tyvärr var så inte fallet.

Hunden blev allt sämre efter att de kommit hem, och Aron började försiktigt undersöka hunden. Där hittade han ett litet hål vid hundens ryggrad och ett vid vänster framben. Så här säger Aron till tidningen:

– Jag förstod att den stora fågeln, en kungsörn som tidigare siktats i trakten, måste ha gått till attack.

Detta bekräftades senare, och tyvärr blev hunden så pass sjuk att den var tvungen att avlivas. Efter en obduktion förstod man att hunden dödats av en punkterad lunga, till följd av en klo som gått in där. Det är ju för himla sorgligt att läsa. Som hundälskare, och djurvän, gör det ont i hjärtat, och man förstår verkligen att familjen lider av sin förlust.

Naturen har ju sina lagar, och att djur dödar djur är ju verkligen inget nytt. Men någonstans känns det ännu värre när en fågel attackerar. Vad fick Kungsörnen ut av att sätta klorna i hundens lunga? Ingenting, det är ingenting som är gott att äta. Hemskt är det verkligen. Här kommer lite fakta om dessa förfärliga rovdjur:

  • Kungsörn är ett rovdjur, liksom björn, varg, lodjur och järv.
  • Kungsörnen livnär sig vanligen på kaniner, fastaner och renkalvar
  • Örnarna finns främst i Dalarna och norrut, men även på Gotland.
  • Om man ser ett rovdjur ska man göra av sig till länsstyrelsen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *