“Sannolikt ingen vargjakt i vinter” lyder rubrikerna just nu, och det är ju himla tradigt att höra. Men är det så, så är det så och då är det så det får bli. Anledningen till att det blir så här, trots att Naturvårdsverket har beslutat att 30 vargar får skjutas i tre län, är att flera miljöorganisationer har deklarerat att de kommer överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Och visst finns det hopp för alla oss som vill jaga varg även denna vinter, men med tanke på att man underkände licensjakt förra året och många av de argumentationer som användes då fortfarande är giltiga så ser det inte speciellt ljust ut.

Den nya rovdjurspolitiken som riksdagen har beslutat om menar på att det räcker om det finns en 170 till 270 vargar i Sverige för att den ska vara långsiktigt hållbar. Och med tanke på att Sverige har en 400 vargar borde man med det kunna tillåta jaken, eller hur? Men icke.

Andra alternativ

Antagligen kommer det bli så att EU-domstolen ger det slutgiltiga beslutet, och först då vet en säkert om man får jaga eller inte. Dessvärre kan det här dröja några år innan det händer, så nej. Man ska nog ställa in sig på att det inte blir till och jaga några vargar på ett bra tag.

Men det finns ju annat att göra för den naturintresserade, eller hur? Att resa i vildmarken är faktiskt otroligt härligt, och om man har några dagar ledigt nu under jul och nyår är d et perfekt för att tillbringa i de stora skogarna. Här är några alternativ för aktivitet när jakten strejkar:

  • Tält med familj. Det är en mild vinter i år, så därmed kan man faktiskt tälta utomhus utan några större problem. Nu finns ju också sovsäck och dylikt som gör att man kan sova gott utan att frysa minsta illa. Ta med dig familjen ut på ett äventyr ni sent kommer att glömma.
  • Promenader. Du som har möjlighet och bor nära vildmarken ska vara lyckligt lottat. Att vandra bland skogar och barr är en fantastisk upplevelse, och för dig som har långt bort till skog kan det helt klart vara värt en resa bara för att promenera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *