Alltför få svenskar spenderar tid i skog och mark – istället spenderar vi vår tid framför våra tv-apparater, datorer eller surfplattor och bakom våra smartphones. Men forskning visar att vi borde spendera mer tid åt att insupa naturen istället för att försvinna in i vår moderna teknik.

För ett tjugotal år sedan trodde man knappt att mobiltelefonen skulle få ett så sort genomslag, lika så hade man sina tvivel kring datorn när den kom intågande i sitt första skede i 1950-talets USA. Men ack, så fel man hade! Idag har nästan varenda människa en dator och en telefon med internet uppkoppling och vi spenderar allt mer tid åt att klicka runt på dessa istället för att uppmärksamma våra omgivningar eller ge uppmärksamhet åt personerna runt omkring oss.

Vad ska man göra för att komma ut i naturen mer?

  • Skaffa en utomhushobby – det finns fler saker att göra utomhus än vad man kanske tror. Man kan till exempel jaga, vandra och leva friluftsliv eller kanske campa och paddla, pröva på lite olika utomhusaktiviteter och se vilken du tycker bäst om!
  • Vänj dig av med mobilen – försök att lämna mobiltelefonen hemma oftare, alla behöver inte få tag på dig hela tiden och du behöver inte få tag på alla andra hela tiden!
  • Välj promenad framför bil, buss och tåg – pröva att spendera mer tid utomhus genom att skippa bilen när du ska åka och handla, kliv av buss eller tåg en station tidigare och ta istället en skön promenad.
  • Semestra i skogen – under alla årstider har skogen något unikt att bjuda på, varför inte hajka en sommar och plocka bär och svamp på hösten?

Faktum är att människan är skapt att vara utomhus. Vi härstammar från jägare och nomadfolk så naturen bör inte ses som en naturlig fiende utan snarare som en naturlig vän.  Varför inte släppa tekniken ett slag och istället njuta av vår tillvaro mer? Det är så enkelt som att ta en promenad istället för att lägga sig framför tvn eller surfa in på sociala medier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *